18 Μαη 2014: Δημοψηφισμα για το νερο στη Θεσσαλονικη!

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
«Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.; ΟΧΙ ή ΝΑΙ;»

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, ταυτόχρονα με την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, στα ίδια, κατ’ αντιστοιχία, εκλογικά τμήματα και με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους.ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ) το δημοψήφισμα θα διεκπεραιωθεί οργανωτικά ως εξής:
Σε κεντρικό επίπεδο:
Από μια 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ, ως Πρόεδρος, ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και ένας εκπρόσωπος της «Κίνησης 136». Η 5μελής αυτή Επιτροπή συντονίζει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στο δημοψήφισμα και παίρνει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις στο κεντρικό επίπεδο.
Από μια Εκτελεστική Επιτροπή 13 μελών, 11 από τα οποία ορίζουν οι εξυπηρετούμενοι από την ΕΥΑΘ Α.Ε. Δήμοι (1 ο καθένας), και από 1 μέλος ορίζουν το Σωματείο των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Α.Ε. και η “Κίνηση 136”.
Από μια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που θα ορίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και θα αποτελείται από εθελοντές-μέλη του χωρίς αμοιβή.
Σε επίπεδο Δήμων και Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης:
  • Από τοπικές συντονιστικές επιτροπές, που συγκροτούνται σε επίπεδο κάθε Δήμου, και σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, και αποτελούνται από 1 εκπρόσωπο του οικείου Δήμου, 1 εκπρόσωπο του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Α.Ε. και 1 εκπρόσωπο της “Κίνησης 136”. Με την απόφαση της συγκρότησης της κάθε τοπικής συντονιστικής επιτροπής, ένα από τα μέλη της ορίζεται ως συντονιστής της και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής και της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής.
  • Από Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές που θα συγκροτηθούν σε κάθε Δήμο και Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με εισήγηση των συντονιστικών επιτροπών και απόφαση του οικείου Δήμου. Επικεφαλής των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών θα είναι εθελοντές-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή σε Επίπεδο ΠΕΔ ΚΜ και οι Συντονιστικές Επιτροπές σε επίπεδο Δήμων, αποτελούνται από άτομα τα οποία έχουν ως αποκλειστική ευθύνη την οργάνωση και την εύρυθμη διεκπεραίωση όλων των ζητημάτων που αφορούν στο δημοψήφισμα του Νερού και δεν είναι επιφορτισμένα με άλλα καθήκοντα ή ασχολίες (π.χ. υποψήφιοι) που αφορούν στις Δημοτικές, Περιφερειακές ή Ευρωεκλογές.»

Σχόλια