Ομοφωνο «οχι» στην αξιολογηση απΟ το Δημο Θεσσαλονικης

Την πλήρη αντίθεσή του με την εφαρμογή του νόμου περί αξιολογήσεων (Ν. 4250/14) εξέφρασε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και σχετική εισήγησης του προέδρου των εργαζομένων, Κώστα Ξανθόπουλου.
Κατά την τοποθέτησή του ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η διοίκηση του Δήμου διαφωνεί πλήρως με το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης, καθώς με την εφαρμογή του δεν επιτυγχάνεται το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και υπενθύμισε σχετική απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το θέμα.
Επίσης, σημείωσε ότι οι αξιολογήσεις των εργαζομένων αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη δημόσια διοίκηση και για το λόγο αυτό, προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις, θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου ουσιαστικός και δημοκρατικός διάλογος με όλες τις πλευρές.

«Αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει σωστή και αντικειμενική και όχι όπως προβλέπεται από αυτό το νόμο ο οποίος δεν κάνει αξιολόγηση, αλλά σφαγή», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, καλώντας το σώμα να αποφασίσει ομόφωνα και πρόσθεσε:
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνονται και να δημιουργούν τις συνθήκες ανόδου τους εντός της υπαλληλικής ιεραρχίας με έναν τρόπο αντικειμενικό, σωστό και δίκαιο, αλλά αυτός ο νόμος δεν προβλέπει αυτές τις προϋποθέσεις. Άρα, το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την πρόταση του δημάρχου και του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων αποφασίζει ότι δεν γίνεται δεκτός από το σώμα και συνεπώς δεν μπορεί να υιοθετηθεί».
Θέσεις για τους συβασιούχους
Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε τη σύσταση προσωρινών προσωποπαγών θέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε συμμόρφωση προς τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τους 559 συμβασιούχους του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν δικαιωθεί.
«Δικαιώνεται η θέση που είχαμε εξαρχής για τους συγκεκριμένους δημοτικούς υπαλλήλους και η ευθύνη που είχαμε αναλάβει, καθώς το συμφέρον του δήμου ήταν να δεχθούμε την πρωτόδικη απόφαση και να μην ασκήσουμε άλλα ένδικα μέσα», ανέφερε ο δήμαρχος Γιαννης Μπουτάρης. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να απολύσει 600 εργαζόμενους προκαλώντας ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αποδυναμώνοντας ολοκληρωτικά τη λειτουργία του δήμου.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, προέτρεψε το σώμα να ψηφίσει ομόφωνα σημειώνοντας: «Με την απολύτως εκδηλωθείσα βούληση του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, της παράταξης που διοικεί το δήμο και του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου ήμαστε σήμερα εδώ δίνοντας μία λύση στο πρόβλημα ως έχουμε την ευθύνη να κάνουμε».
Επιπλέον πρόσθεσε «ζούμε υπό καθεστώς πολιορκίας αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν ζητήματα; Nαι, αλλά πρέπει να το πούμε κι αυτό: Δεν διστάσαμε -ο δήμαρχος το είπε ανεπιτήδευτα- δεν θέσαμε τον εαυτό μας μπροστά σε ένα δίλημμα που έλεγε ποιες είναι οι ενδεχόμενες ευθύνες που θα μπορούσαν να προκύψουν και το κάναμε με πλήρη συνείδηση αυτού που κάναμε. Σεβόμενοι την εργασία των ανθρώπων και την προσπάθεια του δήμου έναντι των πολιτών».
Χαραλαμπίδου: Προθάλαμος απολύσεων
«Με την αξιολόγηση των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιδιώκουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των απολύσεων που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα», τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας στους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρωί της Δευτέρας, η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας απηύθυνε χαιρετισμό στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με την αξιολόγηση του νόμου 4250/2014 ολοκληρώνει τη στόχευσή της που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού των απολύσεων που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα. Με τον ν. 4250 ολοκληρώνεται η διαδικασία εκχώρησης υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες».

Σχόλια