ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: υπομνημα-χαστουκι απο Εθνικο Κεντρο Δημοσιας Διοικησης και Αυτοδιοικησης (ΕΚΔΔΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ:

Καμπανάκι κινδύνου ότι θα διαλυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αν εφαρμοστεί η αξιολόγηση με τις ποσοστώσεις, χτυπάει ο κατ' εξοχήν επιστημονικός δημόσιος φορέας για τη δημόσια διοίκηση, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με υπόμνημα-χαστούκι που στέλνει στον ίδιο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Καταπέλτης στην εμμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην αξιολόγηση είναι η απόφαση (κατά πλειοψηφία) του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, που ελήφθη στις 23 Μαΐου, ότι τα κυβερνητικά σχέδια θα απορρυθμίσουν τη δημόσια διοίκηση και θα εκθέσουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και το υπουργείο του.
Το Εθνικό Κέντρο, σε ένα «θαρραλέο» κείμενο που έχει στείλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη μορφή υπομνήματος με ημερομηνία 20 Ιουνίου, ξεκαθαρίζει ότι το σύστημα της αξιολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί και γι' αυτό πρέπει να επανεξεταστεί και να βελτιωθεί, ώστε να γίνει «πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό».
Ανεφάρμοστο
Στο μεταξύ, στο υπόμνημα-χαστούκι στην αξιολόγηση με ποσόστωση, που έστειλε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον υπουργό, αναφέρεται ρητά ότι για μια δεκαετία στις εκπαιδευτικές μονάδες του Κέντρου διδάσκεται το σύστημα «Διοίκηση με στόχους», το οποίο είναι διεθνώς γνωστό και μάλιστα, όπως αναφέρεται επί λέξει στο υπόμνημα, «κατά γενική ομολογία, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, συνιστά σήμερα το πιο ενδεδειγμένο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού σχετικά με την απόδοσή του στην εργασία και είναι αυτό που εφαρμόζεται από πολλές δημόσιες διοικήσεις».
Το σύστημα αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα σε αυστηρά ποσοστά, επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, γιατί στη φιλοσοφία του ενός συστήματος (διοίκηση με στόχους) υπάρχει η ακριβής μέτρηση, κάτι που δεν υπολογίζεται στο δεύτερο. Μάλιστα η μη ακριβής μέτρηση ή ορθότερα η ανυπαρξία μετρήσεων είναι προϋπόθεση εφαρμογής ενός συστήματος με ποσοστώσεις. «Τα δύο συστήματα, επισημαίνει το Κέντρο απευθυνόμενο προς τον υπουργό, εμφανίζονται ασύμβατα και αντιφατικά και θα υπάρξει σύγχυση, η οποία θα έχει αποτέλεσμα την έκθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Απορρύθμιση
Τελειώνοντας, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου και ο πρόεδρός του Παύλος Πέζαρος ορθά-κοφτά επισημαίνουν:
«Θεωρούμε ότι η καθιέρωση τόσο θετικών όσο και αρνητικών ποσοστώσεων, κατά την αξιολόγηση υπαλλήλων του Δημοσίου, θα μπορούσε αντί να συντελέσει στην εξάλειψη των παθογενειών, να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε να επανεξεταστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το Εθνικό Κέντρο, ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, θα μπορούσε, εφ' όσον κληθεί, να συνδράμει με τις απόψεις του στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση».

Σχόλια