Φιλoτιμο: Τι Ειναι;Η ιστορία της πρωτοβουλίας γύρω από τη μελέτη του φιλότιμου ξεκινά το 2011 από το Λονδίνο, με την συνειδητοποίηση του κενού συστηματικής επιστημονικής έρευνας στην σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία γύρω από τη σύνθετη και κεντρική, για την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, έννοια του φιλότιμου.
Από την πρώτη εκείνη ιδέα επιστημονικής έρευνας ή «αναζήτησης» του – κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση – «χαμένου φιλότιμου», ξεκινά μια επεισοδιακή πλην ευνοημένη από φωτισμένες συναντήσεις και απίθανες συμπτώσεις διαδρομή που οδηγεί στην ίδρυση του ομώνυμου μη-κερδοσκοπικού κέντρου ερευνών κοινωνικής καινοτομίας τον Σεπτέμβριο 2014.
H παρακάτω ομάδα εθελοντών εμπειρογνωμόνων συσπειρώθηκε οργανικά γύρω από την πρωτοβουλία μέσα στο τριετές διάστημα προεργασιών πριν την δημοσιοποίηση της, μετέχοντας στα επίπονα βήματα και τις ανέλπιστες επιτυχίες που σημείωνε κατά την σύντομη διαδρομή της. Πιστεύουμε, όπως και όσοι μας εμπιστεύθηκαν έως τώρα, ότι το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για να αξιοποιηθεί το πολιτισμικό κεφάλαιο που αποτελεί η έννοια και η δυναμική του φιλότιμου για την ελληνική κοινωνία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.
Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο της πρωτοβουλίας ήταν και παραμένει ο πληθοπορισμός, δηλαδή ο συμμετοχικός προσδιορισμός της έννοιας φιλότιμο, ο οποίος και ξεκίνησε από την αρχική ιστοσελίδα στις 21 Δεκεμβρίου 2014 με σκοπό να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ορισμούς και ιστορίες γύρω την έννοια του φιλότιμου. Μετά την πρώτη ανάλυση αποτελεσμάτων ήταν εμφανές ότι ο πληθοπορισμός όφειλε να συνεχίσει και μάλιστα σε μαζικότερο πλαίσιο διάχυσης.
Συμπληρώνοντας την παραπάνω φόρμα με οτιδήποτε σημαίνει για εσάς #φιλότιμο και τη διάχυση του μέσω Τwitter αλλά και άλλων κοινωνικών δικτύων, συμβάλετε στην επιδίωξη μας να καταχωρηθεί το φιλότιμο ως νέα λέξη (αλφαβητικά αμέσως μετά τη λέξη Φιλοσοφία) στα διεθνή λεξικά όπου και δικαιωματικά του αξίζει.
Ευχόμαστε να είστε συμμέτοχοι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια!

(απαιτούμενος χρόνος συμπλήρωσης 15-30 λεπτά)


ΠΗΓΗ: Φιλότιμο

Σχόλια